Johnstone, Brecht, Schechner, Lecoq

Σεμινάριο - Εργαστήριο

ΜΕΘΟΔΟΙ

Ένα σεμινάριο – εργαστήριο από τον Τάσο Φραγκιά σε συνεργασία με το 92 ArtSchool. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν επιδερμικά τις μεθόδους του Εργαστηρίου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Το Σώμα του Ηθοποιού και το Περιβάλλον του

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αφυπνίσει τις αισθήσεις του ηθοποιού μέσω του σώματος του λαμβάνοντας  υπόψιν του το περιβάλλον του και τα σημεία στον χώρο που θα δουλέψει είτε μόνος του είτε σε συνθέσεις συνόλου.

Παρουσιάζονται τέσσερις μέθοδοι και τα εργαλεία τους για τον ηθοποιό που θα προσεγγίσει/μάθει τη σωματική, φωνητική, συγκινησιακή προετοιμασία που απαιτείται. Στη συνέχεια προχωρά στην αναγνώριση της σκηνικής ταυτότητας-παρουσίας του/της και μαθαίνει τη συμμετοχή του/της σε ομάδα (ensemble).

Η εξερεύνηση είναι ο πυρήνας του μαθήματος και βάση η ανταλλαγή γνώσεων στο χώρο της υποκριτικής και του θεάτρου. 

Οι μέθοδοι/τεχνικές εργαλεία των: Johnstone, Brecht, Schechner, Lecoq

img11
CHF_5043 (1)
img22
photho theater 1

ΔΟΜΗ

ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Keith Johnstone: Επίπεδα και στάτους. Σώμα- φωνή- ενεργεία.

Εκμάθηση των στάτους και των επιπέδων έντασης (υψηλό και χαμηλό). Αυτά είναι η αρχή για να δημιουργηθεί ένας τρόπος επικοινωνίας που θα μας είναι χρήσιμος κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Χρήσιμο αργότερα για την εισαγωγή στη Lecoq και στην δημιουργία ensemble αλλά  και σε καταστάσεις έντασης.

Brecht:  Gestus.

Παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί με βάση σωματικά αρχέτυπα  χαρακτήρων στη κοινωνία.

Σε συνδυασμό με τα Rasaboxes του Schechner οι ηθοποιοί εξερευνούν τα όρια της υπέρβασης τους μέσα από γνώριμα κοινωνικά αρχέτυπα και μέσα από αυτοσχεδιασμούς τολμούν  να αναγνωρίσουν συναισθήματα μέσω της κεκτημένης τους γνώσης και της δικής τους συμβατικότητας.

Schechner:  Rasaboxes.

Μαθητής του Grotowski. Χρησιμοποιούμε τη διδασκαλία του Grotowski (emotional  acrobatics) σε συνδυασμό με τη μέθοδο rasa. Τεχνική υποκριτικής της Ινδίας σε μοντέρνα προσέγγιση.

Η πρώτη μέρα είναι κυρίως για γνωριμία και εισαγωγή στα rasas και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο στη δουλειά μας. Θα γίνει ο διαμελισμός έκφρασης των μαθητών δουλεύοντας ξεχωριστά με το κάθε μέσο έκφρασης που διατίθεται, είτε σωματικό ή συναισθηματικό, είτε από πολύ απλή έκφραση ή στη πολύ προσωπική επέμβαση των συναισθημάτων. Τα rasas είναι σχεδιασμένα να γίνουν αγωγοί της ψυχοσύνθεσης του ατόμου μελετώντας την αναπνοή, τη σωματικότητα- χειρονομίες και τη φωνητική έκταση και σύνθεση για να δομήσουμε ξανά από τη αρχή τον ηθοποιό. Οι ασκήσεις θεωρούνται ψυχοφυσικές όπου θα εμπλέξουμε το σώμα με το μυαλό.

Lecoq: Σώμα και κίνηση, απεικόνιση συναισθήματος μέσω σωματικότητας.

(Θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί)

Το σώμα μέσα στον χώρο και η λειτουργεία του  μέσω παιχνιδιού και αυθορμητισμού.

Το παιχνίδι επιτρέπει στον ηθοποιό να αλλάξει τους κανόνες του θεάτρου που βασίζεται σε λέξεις και τους βοηθά να κατανοήσουν τον ρυθμό, το ρυθμό και το χώρο σε μια παράσταση.

Οι μέθοδοι δράσης πρέπει να βασίζονται σε ασάφεια και αντίθετα, την ώθηση και το τράβηγμα, τον αγώνα και τη σταθερότητα, τη βεβαιότητα και την αβεβαιότητα της ζωής: δημιουργικές ενέργειες ενός ηθοποιού και συνεργατική εργασία για τη δημιουργία ενός δυναμικού συνόλου δράσης.

Οι ηθοποιοί εκπαιδεύονται από την ουδετερότητα στον χαρακτηρισμό και να κατανοήσουν τη δυναμική του χώρου και πώς αυτό επηρέασε τον χαρακτηρισμό τους. Ο ηθοποιός εκπαιδεύει το μυαλό και το σώμα του να ανταποκρίνεται, να αντιδρά και να ανακαλύπτει ξανά τον κόσμο γύρω του. Η έννοια του ταξιδιού ενός ηθοποιού στο θέατρο: The Journey ως μεταφορά για τη μάθηση.

(Δεν θα χρησιμοποιηθούν ουδέτερες μάσκες  εκτός αν ζητηθεί)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μια φορά την εβδομάδα για τρεις ώρες. Διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο. Στο τέλος του εργαστηρίου γίνεται και παρουσίαση του τμήματος σε Θέατρο.

Πληροφορίες

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 60 ευρω το μήνα. Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Όλα τα επίπεδα

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ

Από σεμινάρια και παραστάσεις του εισηγητή.